Полезно

Изложба

Изложба "Локомотив" Ясена Попова

Творбата е част от серията Градски насекоми. Събитието ще се проведе на 3 февруари от 18:30 часа.

В серията Градски насекоми Ясена Попова търси скрития смисъл на обектите, които ни заобикалят в градската среда. Заснема ги от необичаен ъгъл - асфалтова перспектива. Обектите са превозни средства, заснети в автосервизи и на строителни площадки. За да фотографира по-големите от тях, авторът ги повдига на нужната височина, като за целта използва помощта на кранове. Погледнати отдолу, машините приличат на огромни насекоми, а сложните плетеници от задвижващи системи напомнят органите на живо същество.

Мотивът, който ще бъде представен, е дизелов локомотив от серия 52-000. Това са локомотиви с един дизелов двигател, произведени от VEB Lokomotiv und elektrotechnische Werke “Hans Beimler” – Henningsdorf, Berlin. Доставени са в България през 1965 г и са основен тип локомотиви при маневрите на БДЖ.

Фотографията е заснета със съдействието на БДЖ, гр. Пловдив. За да бъде реалиэирана, локомотивът е повдигнат, като е използван синхронен крик с 4 опори.

Ясена Попова е родена през 1981 г. Завършва Архитектура през 2006 г. в УАСГ гр. София и Фотографско изкуство в Нов български университет през 2013 г. Живее и работи в София.
Ясена има участия в редица изложби в различни галерии и фестивали. През 2013 г. е номинирана за наградата „Еssl Art Award” на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена. През 2015 г. печели наградата на „Гауденц Б. Руф” за съвременно изкуство и участие в International Gyeonggi Ansan Art Fair в Южна Корея. Има публикация в немското списание ZEIT Wissen за проекта ѝ „Градски насекоми“. През месец март 2016 г. ще вземе участие във фестивала Circulation(s) Париж, където ще бъде представена и настоящата работа. Нейни творби са включени в колекцията на Софийска градска художествена галерия и в частни колекции. 

Проектът се реализира със съдействието на награда Гауденц Б. Руф за съвременно българско изкуство.