Полезно

 Workshop: Социална документална фотография и силата на разказването на истории с Бабак Салари

Workshop: Социална документална фотография и силата на разказването на истории с Бабак Салари

Бабак Салари, канадско-ирански фотограф, ще предложи уникален интензивен фотографски уъркшоп чрез дневна програма за заснимане, преглеждане, анализ на кадри, менторство и редактиране на сесии. Този уъркшоп ще приключи с финална презентация на творбите на участниците, направени по време на уъркшопа.

След интензивен 9-месечни йогийски проучвания в Индия канадско-иранският фотограф и преподавател Бабак Салари се връща в Балканите, за да сподели своя фотографски и житейски опит. През последните 15 години Бабак е провел уъркшопове и презентации в много страни, сред които Индия, Гърция, България, Полша, Великобритания, Канада, Италия, Куба, Мексико, САЩ и др. В този нов уъркшоп той ще сподели новия си начин на възприемане на света през своя обектив, което е било повлияно от опита му в Индия. Той ще обсъди начини на възприемането на околната среда и хората чрез социалната документална фотография и нейната богата традиция. Най-важното е, че участниците ще научат как да интернализират процеса на възприемане на най-простите и най-сложните неща. Специално внимание ще бъде посветено на работата с детайлите, които често се изпускат или пренебрегват. Участниците в уъркшопа ще бъдат насочени да се научат как да креативно комбинират това, което мислят и това, което виждат, също и как да използват фотографията, за да представят своите идеи по възможно най-добрия начин. Бабак ще бъде на разположение да помага на участниците и ще проведе индивидуални и групови сесии, за да се превъзмогнат трудностите.

Най-накрая

Ще започнем от думите като отражение на нашия ум и ще продължим с представите за света, които или не знаем, или с които не сме запознати. Изкуството на редактирането и следването в последователност ще създаде сюжети, емоции за споделяне и ще ни отведе до нови пътешествия в живота ни.


Какво трябва да имате, за да се подготвите за уъркшопа?

Участниците в уъркшопа трябва да имат свой DSLR фотоапарат, лаптоп, статив, място за съхранение на файлове и малка джобна тетрадка за писане. Всеки участник трябва да бъде подготвен да започне проект, базиран на сюжет, и да изследва осъществимостта на процеса на превръщане на идеи в изображения по време на 3-дневния уъркшоп. Много е важно да разберем своите лимити по отношение на времето и конкретната география. Ще има списък с предложения и проекти за вдъхновение. Въпреки това, много по-добре е участниците да предоставят реалистичен проект, който съответства на областта, в която те се интересуват, и да насърчават своето собствено персонално и творческо развитие.

Фестивал

Освен уъркшопа участниците ще имат възможност да документират фестивала на козето мляко („Goat Milk”) в село Бела Речка и неговите приятелски настроени жители на 24 май. Фестивалът на козето мляко е един от уникалните фестивали, които разказват спомени в България, който събира творци, аматьори и професионалисти от различни страни през последните 11 години. Бела Речка е прекрасно място в селската част на Северозападна България, а фестивалът на селото е сборен пункт за празника на изкуството, музиката, разказването на истории и традицията на бавната храна (slow food). 

Кой е Бабак Салари?

Бабак Салари е фотограф, базиран в Монреал и преподавател, който отразява живота в периферията на обществото. Неговите документални проекти включват ирански творци в изгнание; матриархат, туземни общества в Мексико и гейовете и травеститите в Куба. Наскоро той документира разселените и тероризираните от войната в Афганистан, Пакистан, Ирак, Ливан и Палестина. Интересът му към фотографията започва като тийнейджър в родния му Иран, където допринася за различни публикации. На двадесет и една годишна възраст неговите политически дейности водят до лишаването му от свобода за срок от шест месеца от режима на Хомейни. При временното му освобождаване от затвора той бяга в Пакистан, а година по-късно пристига в Канада, където възобновява своето изследване и практика в областта на фотографията. Новите му документална творба „Травми и чудеса: портрети от Северозападна България“ се занимават с чувството на дезориентация, загубата, болката и изолацията.
Творбите на Бабак са показвани на международната сцена, включително в Националната художествена галерия в София, България, Македонския музей за съвременно изкуство, Солун, Гърция и Историческия център в Мерида, Мексико и са публикувани в няколко списания. Четирите му основни публикации „Лица, тела, персонажи: истории от Куба“, „Афганистан: хора и съдби“, „Моята улица: кубински истории“ и „Травми и чудеса: портрети от Северозападна България“ са публикувани от Жанет 45 в България съответно през 2008, 2009 и 2010 г. Получил е много награди, включително Gold Addy от American Ad Federation през 2004 г. за творбата му Locating Afghanistan.

http://www.babaksalari.com/

Организационна информация:


Продължителност : 22,23,24 май, 2 нощувки
Такса за участие в уъркшопа - 290 лв.
Цената не включва транспорт, храна и настаняване.
Нощувките ще са в къща за гости, а транспорта ще се организира в зависимост от участниците. 
Участието се потвърждава със заплащане на таксата.
Краен срок за заявка 18 май 2015

Контактна информация:
school@photoconcept.bg
Лице за контакт: Орлин Георгиев, 0885 83 81 69