Полезно

Креативен подход при заснемане на бебета.

Креативен подход при заснемане на бебета.

Стандартната детска фотосесия обикновенно винаги се свързва с усмихнати деца, перфектна композиция, използване на традиционни аксесоари и предмети, наличието на забавни елементи в снимките. Основната цел е  децата винаги да са в едно весело, безгрижно и усмихнато състояние.

Когато търсите по - креативен подход при фотографирането на бебета, може да пресъздадете и опишете техния реален бебешки свят  в една невероятна фотографска приказка. Най-добрият начин за създаването на тази приказка е да документирате по един непринуден и естествен начин всички емоции и детайли свързани с бебето и неговите близки хора. Например би било страхотно да заснемете как бебето спи, как се събужда и прозява, да уловите миговете на радост и щастие, как се забавлява с играчки и дрънкулки. Уловете моментите, в които татко, мама, батко или кака, дядо и баба се грижат за малкия бебок, как му се радват, как му говорят или помагат да проходи. Не се притеснявайте да снимате бебето, когато е нервно или плаче, това все пак е реалния живот.

Друга стъпка на креативност е да заснемете малките детайли от бебешката приказка. Какъв спомен би била снимката на малката ръчичка или пръстче, мигли, вежди, ухо, кожа, гънки. С годините тези детайли се забравят, а в началото те са били толкова вълнуващи и незабравими.

По отношение на самото заснемане започнете с придобиване на търпение и наблюдателост, не се опитвайте да манипулирате бебето според вашите очаквания, просто го снимайте! Снимайте с широко отворена бленда, но тук внимавайте къде точно фокусирате, снимайте от различни гледни точки за постигане на драматичност в кадрите, използвайте естествената светлина на вашия дом. Започнете с приоритетен режим на блендата, автоматичен бял баланс и ISO. Когато придобиете повече умения може да експериментирате с различните режими и настройки на фотоапарата. Използвайте за декор кошарката, ваната за къпане, леглото за повиване,проходилката и други подобни.

Използвайки този стил ще  уловите и запаметите страхотните мигове от бебешкия свят, които толкова много са ви радвали и вълнували !

Photoconcept school ви препоръчва да разгледате сайта на Melinda Smith, която много умело използва този фотографски подход.