Полезно

Полезни съвети: Как да направим по-добри снимки със смарт телефон

Полезни съвети: Как да направим по-добри снимки със смарт телефон

1. Стабилност

Без значение с какво снимате, колко силна е светлината и какво точно има пред обектива, няма нищо по-важно от стабилността.

Дори в най-слънчевия ден подпирането на телефона върху близък предмет може да даде впечатляващ резултат. Ако наистина няма върху какво да го стаблизирате, което се случва наистина рядко, опитайте се да използвате двете си ръце и дръжте здраво, стягайки мускулите до рамото, а не само в китката и дланта.

Ако телефонът ви има бутон за снимане, а не само сензорен дисплей, не движете пръста си върху него, а го “стиснете”, за да минимизирате размазването на кадъра. Повечето телефони със сензорни дисплеи могат да снимат не само с докосване на дисплея, но и с някой от бутоните.

Повечето iPhone потребители, например, не знаят, че бутонът за усилване на звука действа като спусък. Използването му вместо екранния такъв дава възможност за по-стабилен захват и по-успешно и приятно композиране на снимката.

2. Фокус

Шансът камерата на телефона ви да няма автофокус е доста малък. Ако все пак това е така, шансът да сбъркате всъщност е по-малък, тъй като обектното разстояние е фиксирано от 20-30 см до безкрайност.

Разбира се, не очаквайте особено добри близки снимки от камера без автофокус. В случай, че телефонът ви е от по-нисък клас, постарайте се да не снимате отблизо, а, ако все пак се налага, за предпочитане е да снимате отдалече и да отрежете снимката или да използвате дигиталното приближение.

Макар ефективната резолюция на фотоса да намалява, по-добре би било да запазите фокуса. Във всички останали случаи използването на дигиталното приближение (digital zoom) е забранено.

Както вече споменах, има доста по-голям шанс телефонът ви да има автофокус. В такъв случай е по-добре да снимате чрез докосване на обекта, върху който искате да падне фокуса, вместо да разчитате на автоматичната селекция или на централната рамка. Смартфоните от висок клас се справят горе-долу добре, но по-достъпните модели обикновено не фокусират там, където искате. Последните версии на Android са значително по-добри в това отношение, отколкото Froyo и Gingerbread.

3. Експозиция

Лошата експонация може да опропасти снимките ви и, макар да може да се коригира, за разлика от липсата на фокус, не очаквайте чудеса от обикновен JPEG файл.

Повечето смартфони мерят осветеността на средата в с помощта на същата рамка, с която мерят фокуса, което не винаги е добра идея. По-достъпните модели пък замерват средна стойност на цялата снимка, което обикновено е още по-зле.

iPhone поддържа заключване на фокуса и експонацията чрез задържане на квадратчето за около секунда, а някои алтернативни приложения като Camera+ позволяват да манипулирате две отделни полета за фокус и експонация.

Погрижете се снимката ви да не е твърде светла или твърде тъмна и внимавайте с нивата на шум при по-слаба светлина. Телефонът ви ще се опита да изкара детайли от зони, за които очевидно няма достатъчно големи топки, което води до отвратителен шум с горещи пиксели. Бързо прекомпозиране на кадъра може да спаси снимката ви.

4. Без движение

Грубо или не, ако снимате същества, които са достатъчно интелигенти, за да разберат думите ви, кажете им да не мърдат, особено ако сте в по-тъмна среда.

Дори смартфоните с по-добри камери като iPhone 5, Samsung Galaxy S III и Nokia Lumia 920 няма да се справят дори с най-малката промяна в усмивката или с мигване, тъй като имат нужда от по-дълга експонация, тъй като имат сравнително малки сензори.

Стабилност се изисква не само то фотографа, но и от обектите.

5. Снимайте бавно

Противно на общото схващане, направата на повече снимки няма да доведе до по-добри резултати – просто ще имате повече лоши. Ако сте фотограф, отделящ цял ден, за да снима рядка птица, по-голямото количество снимки наистина има смисъл.

Сигурен съм обаче, че последният не би стигнал до този абзац и изобщо не би искал да помирише аматьорския ми текст.

Бързото натискане на спусъка, бил той физически или виртуален, не дава възможност на телефона да префокусира. Не е добра идея да използвате и burst режима, тъй като в 90% от случаите резултатите са още по-размазани снимки.

Изчакайте за момент, в който движението в кадъра е минимално, за препоръчване е да поглеждате и извън дисплея.

6.Използване на филтри

Не използвайте филтри. Ако някой преди пет години  ви беше казал, че снимки, които напомнят за времето на баба ви, ще бъдат готини, щяхте ли да му повярвате? Запазете историческа достоверност и не добавяйте цветни филтри и шум.

Предварително подготвените съвкупности от ефекти с имена на стари фотоапарати и фотографи може и да са привлекателни, но не правят снимките ви по-добри.

Автор: Дарин Димитров