Полезно

Полезни съвети: Какво трябва да знаете при фотографиране на деца?

Полезни съвети: Какво трябва да знаете при фотографиране на деца?

Когато снимате може да се съобразявате с безброй съвети на специалисти или уроци и правила публикувани в интернет. Обобщавайки тази информация ние ви предлагаме  6 кратки съвета ,  прилагането на които ще ви помогне да правите невероятни кадри на сниманите  деца.

1.   Избери правилната позиция: според това колко добре познаваш своя фотоапарат и според основните ти познания по фотография (експозиция, бленда, скорост на затвора и т.н.) трябва да подбереш правилната позиция на фотоапарата. Много голямо значение има и възрастта на децата, които снимате. При пеленаче, което просто лежи някъде, можеш да експериментираш коя позиция най-много ти харесва. Когато обаче твоите деца са малко по-големи и лудуват наоколо, трябва да внимаваш за възможно най-кратката експозиция за получаване на ясна снимка. Ако искаш да направиш живота си по-лесен, избери една от автоматичните програми на апарата. При играещи деца подходяща е автоматична програма „спорт”, някои камери разполагат дори с т.нар. автоматична програма „деца”.


2.   Направи много снимки: точно в началото трябва да правиш много снимки. Картите-памет се продават на приемливи цени и няма причина да правиш по една снимка. Колкото повече снимки направиш, толкова по-голяма е вероятността между тях да има хубава. Старо правило е, че Практиката те прави майстор. Чрез многото снимки ще научиш какво може твоят фотоапарат, кое изглежда добре и кое по-скоро не.


3.   Снимай децата, когато не очакват: „нагласените” снимки много често не са толкова хубави, колкото снимките, при които децата се занимават с нещо друго и не забелязват, че ги снимат. Знаем, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тъй като в момента, в който се появиш с фотоапарата зад ъгъла, всичко, с което детето си е играло преди това, губи значение и интересен е само твоят фотоапарат. Може би съвет 2 ще ти помогне в този случай. Ако детето ти свикне да те гледа наоколо с фотоапарата, в бъдеще ще ти обръща по-малко внимание.


4.   Доближи се: Когато снимаш детето в общ план, това със сигурност са хубави снимки и има много случаи, в които перспективата на общия план е първият избор. Но и детайлните снимки, напр. на краката или в едър план на ръката или главата могат да изглеждат страхотно. В тези случаи е важно да намериш верния фокус и да го насочиш към верните части на тялото, така че композицията да изглежда добре.


5.   Опитай по възможност да снимаш без светкавица: при снимки вкъщи, напр. в детската стая, повечето фотоапарати включват автоматично светкавица, за да осветят достатъчно снимката. Повечето вградени светкавици блесват много силно и снимките изглеждат много ярки и неестествени. Ако изключиш светкавицата и вместо това настроиш по-висока стойност на ISO или активираш ISO-автоматиката, можеш да правиш много хубави снимки без светкавица. Предимството в този случай е, че снимките изглеждат по-естествени, не се получават червени очи и децата не се плашат при снимане – което е важно за съвет 3.


6.   Експериментирай от различни ъгли: като възрастен снимаш твоето дете главно отгоре-надолу. Това може да са хубави снимки. Ако искаш да направиш разнообразни снимки, трябва малко да се раздвижиш. Застани на колене на пода, за да бъде детето на нивото на очите ти, или легни, за да го снимаш отдолу-нагоре. Тази смяна на позицията ще ти осигури страхотни снимки.

Автор: Photoconcept