Полезно

Полезни съвети: Няколко идеи за интересни пейзажи

Полезни съвети: Няколко идеи за интересни пейзажи

Едно от най-любимите неща на фотографите е да снимат пейзажи.Природата ви предлага безкраен избор от мотиви. Тук ще ви предложим няколко полезни идеи.

1.Използвайте природните ”специални ефекти”

Когато говорим за ”специални ефекти” се има предвид природните сили като: бури, водопади,отблясъци и другите ситуации, в които пейзажът и природата са в движение. Интересни снимки се получават и при отражения във вода, мъгла и сняг.  Настройте сетивата си отворени за тези природни представления! Ще имате по-голям шанс да уловите тези ”специални ефекти”, ако следите прогнозите за времето и планирате предварително заснемането.

2.Опитай с различна перспектива

Използвай широкоъгълен обектив и излез сред природата. Така се получават интересни пейзажни снимки от необичайна перспектива , като например заснемане от ниска към висока гледна точка.

3. Не изпускай годишните времена

Четирите годишни времена пролет, лято, есен и зима правят от природата очарователна и разнообразна игра на цветовете. Всеки сезон има свой собствен чар и от него може да черпите страхотни  идеи. Промяната в природата може да покажете много добре, ако снимате един и същи мотив в различните сезони.

4. Експериментирате в различно време от денонощието и  метеорологично време.

Точно при снимането на пейзажи е добра идея да снимате често мотиви, които ви харесват. Колкото по-често снимате определен мотив, толкова по-ясно ще забележите силното влияние на времето и часа от денонощието върху  снимките ви. Бързо ще откриете кое е най-доброто  време за вашите пейзажни снимки.

5.Нощни снимки с дълга експозиция сред природата

Времето след залез е изключително подходящо да приложите своите идеи за пейзажни снимки. Със статив и дистанционен спусък можете да експериментирате с дългата експозиция. Пълната луна е интересен допълнителен източник на светлина. Гладката водна повърхност или течащата вода ще внесе движение в снимката. Чрез дългата експозиция водата придобива съвсем различно въздействие, което ще направи от твоята снимка нещо специално!

Автор: Photoconcept