Курсове

Съвременно фотографско изкуство

Съвременно фотографско изкуство

Курса започва на 27.03.2023 год.

Продължителност - 7 седмици, 26 астрономически часа

Цена на курса -  430 лв.

Анотация

Целта на този курс е да придобиете знания важни за всеки фотограф творец. Ще се запознаете с творчеството на известни и утвърдени фотографи, с техния визуален език и мястото им на световната фотографска сцена. Ще Ви помогнем да откриете своите извори на инспирация, ще научите основните методи и принципи на работа, ще Ви помогнем да откриете себе си като автор. Няма да пропуснем важни теми като тираж, цени и размери, как се определят те според световните практики. Ще Ви е интересно да разберете ролята на фотогалериите, салоните на изкуствата и фотографските музеи, как може да получите достъп до тях като автори. По време на курса  ще се запознаете с най-новите техники за презентация на фотография: Diasec, Etalbond и др.

Световната фотографска сцена е достъпна за всеки от Вас, може да сте както автор, така и колекционер или просто човек, разбиращ от фотографско изкуство.

Нашите лектори са международно признати автори

 • Ивайло Стоянов завършва фотография в Академията за изящни изкуства към университета “Йоханес Гутенберг”, град Майнц, Германия. От 2010 г. е преподавател в магистърска програма “Фотографско изкуство” в Нов български университет. Ивайло е един от най-успешните  български фотографи, както и познат автор на европейската фотографска сцена с характерните си концептуални фотографии. Автор и куратор на много успешни фотографски изложби с висок колекционерски интерес. Съосновател на платформата за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now (www.bulgarianphotographynow.com) 
 • Велин Петков е , завършил специалност “Фотография” в Нов български университет и магистърска степен по Фотография в Национална художествена академия. Участвал е в самостоятелни и общи изложби: Софийска градска художествена галерия, Музей за съвременно изкуство (САМСИ), Биенале на визуалните изкуства във Варна, Фестивал на изкуствата „Трансформ“ в Солун, Съвет на Европа в Страсбург, Международни фотографски срещи през 2012 г. в Пловдив, Варненска художествена галерия през 2014 г. и др.

Метод на преподаване

 • насърчаваме креативното мислене и смелост при заснемането на различни фотографски проекти
 • постоянно анализираме вашата работа и даваме насоки на развитие
 • техническа помощ и съвети при заснемане на персонални проекти
 • съдействие при подготовка на фотографиите за печат или публикуване в мрежата
 • изработване на персонално портфолио

Техническа обезпеченост

 • не е необходимо да имате собствена техника, за да посещавате курса. Ние разполагаме с такава и може да я използвате за упражненията
 • разполагаме със собствено фотографско студио
 • разполагаме със собствена лаборатория за аналогова фотография
 • лекционните ни зали с площ от 130 кв.м. са просторни, подходящо осветени, оборудвани с мултимедиен проектор и всичко необходимо, за да се чувствате комфортно

Местоположение

 • школата се намира на най-комуникативното място в гр. София, непосредствено до  паметника на Патриарх Евтимий или, както го знаят всички, “среща в 18.00 часа на Попа”. В близост до нас е метростанция "Стадион Васил Левски", автобусни, тролейбусни и трамвайни спирки. Школата е удобна за посещение и с личен транспорт, поради наличието на много свободни места за паркиране в Синя и Зелена зона

Времетраене на курса

 • продължителността на курса е 7 седмици, общо 26 астрономически часа. Посещенията са два пъти седмично 

Цени и начин на плащане

 • цена на курса 430 лв. за  26 астрономически часа
 • възможност за разсрочено плащане на обучението

Програма:

1.Съвременни  течения във фотографското изкуство. Концептуалната  фотография и нейните постижения на световната фотографска сцена.


2.Значими школи във фотографското изкуство. Представители, творчество, използвани фотографски техники и похвати.


3.Съвременни методи и техники за фотографиране на индивидуални фотографски проекти. Преглед и коментар на лично портфолио,насоки на развитие .


4.Концептуален портрет. Източници на инспирация, избор на теми и проект.


5.Практическо упражнение на открито.


6.Анализ, дискусия, насоки предложения за създаване на индивидуален фотографски проект. Съставяне на план за действие и избор на техники за заснемане.


7.Екстериорна концептална фотография или как да заснемем  стойностен пейзаж,и архитектура.


8.Практическо упражнение и съдействие за реализация на персоналните фотографски проекти. 


9.Експериментална и инсценирана фотография.


10.Практическа задача в студио върху темата Експериментална и инсценирана фотография.Самостоятелно практическо упражнение по зададена задача, интерпретация по идея на курсистите.


11.Преглед на фотографиите от практическите упражнения , насоки за развитие. 


12.Тираж, размер и продажби на фотография. Как се определят според световните практики. Как се създава професионално фотографско портфолио.


13.Колекционери на фотография, фотогалерии, фотомузеи и салони на изкуствата – за тяхната функция и какви възможности предоставят на фотографа творец за неговото развитие. Презентация, дискусия и анализ на фотографиите на всички курсисти на проектите по които работят.

 

 

Всеки участник в курса "Съвременна фотография" получава:

 • Отстъпка при записване в курс “Съвременна фотография - част 2” и “Фотодизайн”
 • Съдействие при работа по Вашите проекти по време и след приключване на курса
 • Участие в галерия Photoconcept и откупка на фотографии
 • Отстъпки при закупуване на фотографски творби от галерия Photoconcept
 • Всеки от Вас има възможността да участва в нашата томбола за предметни награди

Запиши се за курса "Съвременно фотографско изкуство"

Свържи се с нас на 0885 83 81 69 или 0888 936 700
адрес на школата: гр. София, ул. Проф.Никола Михайлов 4
електронна поща: